Lacancı Forum Okuma Grupları

Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği tarafından Darian Leader’ın Delilik Nedir? kitabı ve Bruce Fink’in Lacancı Psikanalize Bir Giriş kitabı üzerinden iki ayrı okuma grubu gerçekleştirilecektir.
Okuma gruplarının kontenjanları sınırlıdır ve gruplara katılım ücretsizdir. Gruplara katılmak isteyenlerden, ilgilendikleri duyurudaki mail adresine kendileri hakkında, özellikle psikanalizle ilişkilerini içeren kısa bir tanıtım yazısı göndermeleri istanmektedir. Duyuru metinleri aşağıdadır.
 
Okuma Grubu 1Darian Leader – Delilik Nedir?

Freud yıllar önce Schreber vakasını anlatırken, hezeyanların, halüsinasyonların deliliği tanımlayan özellikler değil, aksine deliliğe verilen yanıtlar olduğunu söylemişti. Ne yazık ki, Freud’dan günümüze yıllar geçmesine rağmen, anaakım psikiyatri ve psikolojide vakaların öznel deneyimlerinin yerini, birbirlerine benzeyen semptom kümeleri, insanları rakamlara dönüştüren istatistikler, susturan, hareketsizleştiren ve hissizleştiren anti-psikotik ilaçlar ve ‘gerçeklik’, ‘normallik’ dayatan, özneyi susmaya davet eden psikoterapi modelleri aldı.
Her şeyin ‘görünür’ kılındığı günümüzde, psikoz da görünür semptomlarla eş tutuldu. Oysa Schreber Tanrı’dan hamile kalarak yeni bir ırk yaratacağını düşünürken, yargıçlık görevini kusursuz bir biçimde yerine getiriyordu. İyi bir vatandaş ve aile babası olarak bilinen ve hiçbir ‘tuhaflığı’ olmadığı düşünülen Wagner insanlığın tümüne karşı işlediği bir günah olduğunu ve bu günahın yayılmaması için önce ailesini sonra da bunu bildiğini düşündüğü dokuz kişiyi öldürmüştü. Bu yüzden deliliğin apaçık ve görünür olmadığını, suskun da olabileceğini biliyoruz.
İşte ‘Delilik Nedir?’ okuma grubu Darian Leader’in kitabı üzerinden bu suskun, ‘ağzı sıkı’ deliliği Lacancı bir kulakla dinlemeye davet ediyor. Bu dinleyiş aynı zamanda özneyi özne yapanın ne olduğunu, Oidipus kompleksini anlamayı ve Lacan’ın Simgesel, İmgesel, Gerçek, Borromean Düğümü, Baba-nın-Adı, Jouissance, Sanrısal Metafor gibi kavramlarına girişi de vaat ediyor. Bu Lacancı kavramlar ile psikozun bir yaratım, keşif ve dünyada bir konum arama süreci olduğunu görmek, aynı zamanda analistin/terapistin konumunu ve klinik pratiğini de baştan sona değiştiriyor.

04.12.2016 tarihinde başlayacak, iki haftada bir olmak üzere toplam 13 oturum sürecek olan okuma grubu için keremdullger@gmail.commail adresine başvuruda bulunabilirsiniz.

1. Hafta: Lacancı Psikanalize Giriş
2. Hafta: Lacancı Psikanalitik Tanı: Psikoz
3. Hafta: Lacancı Psikanalitik Tanı: Psikoz (Paranoya, Melankoli, Şizofreni)
4. Hafta: Psikozda Dil ve Mantık
5. Hafta: Tanı Koymak

6. Hafta: Psikozun Nedenleri
7. Hafta: Tetiklenme
8. Hafta: Sanrısal Metafor
9. Hafta: Aimée
10. Hafta: Kurt Adam
11. Hafta: Shipman
12.  Hafta: Psikozla Çalışmak
13.  Hafta: Kapanış

Okuma Listesi:
Darian Leader: Delilik Nedir?
Bruce Fink: Lacancı Psikanalize Bir Giriş
Daniel Paul Schreber: Memoirs of My Nervous Ilness
Sigmund Freud: Olgu Öyküler II, Düşlerin Yorumu
M.A. Sechehaye: Bir Şizofren Kızın Güncesi

 
 
Okuma Grubu 2: Bruce Fink – Lacancı Psikanalize Bir Giriş
Bu okuma grubunda, Bruce Fink’in Özgür Öğütcen tarafından Türkçeye çevrilen Lacancı Psikanalize Bir Giriş kitabı üzerinden Lacancı psikanalize giriş yapacağız.
Bir taraftan Lacan’ın büyük Öteki, jouissanceobjet petit a, Baba-nın-adları gibi ilk bakışta kavranması zor birçok kavramını anlamaya çalışırken, diğer taraftan bu kavramların çıkış noktaları ve klinik pratikteki karşılıkları üzerine konuşacağız. Bir kişinin neden analize gelmeye karar verdiği konusundan başlayarak, arzunun analizdeki merkezi konumunu ve analizan ile analist arasındaki ilişkiyi geniş bir şekilde ele alacağız. Yine Lacan’ın özgün katkıları olan İmgesel, Simgesel ve Gerçek kategorilerini ele alacağımız bu okuma grubunda, öznenin oluşma süreci ve bilinçdışının analitik pratikteki biricik konumuyla ilgili konuşacağız. İlerleyen oturumlarda, analitik pratiğin en önemli konularından biri olan psikanalitik tanılar (nevroz,psikoz ve sapkınlık), Lacan’ın bu kategorilere getirdiği özgün katkılar ve analistin bu tanılara göre alması gereken pozisyonlar ele alınacak.
Ek okumalar, misafir katılımcılar ve vakalarla destekleyeceğimiz bu okuma grubuna, teorik olarak ve/veya pratik olarak Lacancı psikanaliz ile ilgilenen herkesi davet ediyoruz. 4 Aralık Pazar günü başlayacak olan ve iki haftada bir toplanacak olan bu okuma grubunun 13 hafta sürmesi planlanmaktadır ama gidişata göre bu sürenin uzama ihtimali vardır. Saatler ise daha sonra duyurulacaktır.
Etkinlik, Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği tarafından düzenlenmekte olup etkinliğe katılım ücretsizdir. Bu okuma grubu Oğuzhan Nacak tarafından yürütülecektir. Etkinliğe katılmak isteyenler oguzhannck@gmail.com adresine mail atabilirler.
Planlama şu şekildedir:
1. Hafta: Genel giriş, kitabın giriş kısmı ve Analizde Arzu bölümü
2. Hafta: Hastayı Terapötik Sürece Dahil Etmek, Analitik İlişki
3. Hafta: Yorum: Arzu Alanının Açılması
4. Hafta: Arzunun Diyalektiği
5. Hafta: Tanıya Lacancı Bir Yaklaşım (L. Rodriguez: Diagnosis in Psychoanalysis’le birlikte)
6. ve 7. Hafta: Psikoz (Darian Leader-Delilik Nedir? ile birlikte)
8. 9. ve 10. Hafta: Nevroz (Colette Soler-Hyseria and Obsession, Dora ve Fare Adam’la birlikte)
11. ve 12. Hafta: Sapkınlık
13. Hafta: Arzudan Jouissance‘a, Sonsöz
 
Ek okumalar:
Sigmund Freud: Dora vakası, Fare Adam vakası
-Colette Soler: Hysteria and Obsession
-L. Rodriguez: Diagnosis in Psychoanalaysis
-Slavoj Zizek: Yamuk Bakmak
-Darian Leader: Delilik Nedir?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s