Psikanaliz, isimlerimizin kaderimiz olduğunun farkındadır: Bir çocuğun isimlendirilmesi ebeveynlerinin, hatta önceki kuşakların arzu ve çatışmalarının cisimleşmesidir. Bizler de “sevgili yavruma isim seçerken psikanalize yönelik merakımı nasıl ortaya koyarım” diyen endişeli ve düşünceli ebeveyn adayları için bir liste hazırladık.
Pazartesi doğan çocuklar için
Rüya: Bilinçdışına giden kral yolunu kutsamak için kızınıza bu ismi verebilirsiniz. Edebiyat meraklılarına Kara Kitap’tan esinlendik deme şansı da veriyor. Daha modern bir versiyonu olarak Düş‘ü de düşünebilirsiniz. Bu isimdeki süblimasyon ve özdeşleşme vurgusu dikkat çekmiyor değil, bize John Lennon ve hippiliği çağrıştırdı.
Musa: Bu yazının devamında göreceğiz ki erkekler için psikanalitik isimler bulmak zor. Ancak, Hz. Musa ve Tektanrıcılık’ın bir hayranıysanız, belki bu ismi tercih edebilirsiniz.
Salı doğan çocuklar için
Arzu: Dünyayı ne döndürüyor ki zaten diyen analitik ekollere yakınsanız iyi bir tercih olabilir.
Murat: Eh, düşününce Arzu’yla aynı mesajı vermekle birlikte cinsel çağrışımlardan nispeten arındırılmış bir isim denebilir.
Çarşamba doğan çocuklar için
Hayal: Hem rüyaya, hem gündüz düşlerine,
hem ilk sahneye, hem oto-sansüre, hem psikanalizde (yeniden) inşanın işlevine (“hayal meyal hatırlıyorum”), hem de süblimasyona ve özdeşleşmeye atıfta bulunan, çok işlevli bir isim. Türk Sanat Müziği severler ya da 80’ler ve 90’lar nostaljisinden vazgeçemeyenler Hülya’yı, divan edebiyatına düşkün olanlar (hay Allah, gene mi divan dedik) daha da yükselerek Hayali’yi tercih edebilirler.
Jak: Lacancı eğilimleriniz yoğunsa neden olmasın?
Perşembe doğan çocuklar için
İmge: Hem Lacan göndermesi mevcut, hem de Kohut… Birçok psikanalistin de kullandığı bu sözcükle farklı psikanalitik okullardan arkadaşlarınızı aynı anda mutlu edebilirsiniz. Kardeşine de Simge adını koyarsanız, “çocuklarının ismiyle kafiye yakalayan coşkulu aile” kategorisine katılabilirsiniz. Tabii bu kadar Lacancı bir aile muhtemelen durmaz, üçüncüyü yapıp adına Sembol deyiverir.
Savaş: Ölüm içgüdüsüne ağırlık veren teorilerden yola çıkarak tercih edebilirsiniz. Daha optimistik bir vurguyu istiyorsanız Barış’tan da yararlanabilirsiniz. Evde içgüdülerin bitmek bilmez savaşıyla yaşamak isteyenler iki çocuğuna bu isimleri dağıtabilir tabii. İlla yaşam içgüdülerini vurgulamak isteyenlere ise Yaşam ve Can alternatiflerini önerebiliriz. Daha minimalist yaklaşımlar içinse Ümit, Umut gibi seçenekler buraya eklenebilir gibi görünüyor.
Cuma doğan çocuklar için
Gizem: Tamam, psikanaliz ziyadesiyle materyalist bir yaklaşım. Ancak, psikanalizde mistik bir yan yok mu? Yaşam ve ölüm içgüdüleri, tekrar, aktarım – burada bir Gizem var. Sır ve esrara atıfta bulunan başka isimler de tercih edilebilir, Sırrı’dan Aslı’ya kadar çeşitli imkanlar mevcut.
Özne: Evet, galiba pek kullanılan bir isim değil; ancak neden olmasın? Lacancılar için bir tercih olabilir, ama iradeye ve inisiyatife vurgu yapan psikanalitik ekollere yakın hissedenler de tercih edebilir gibi görünüyor. Ayrıca iki biyolojik cinsiyet için kullanılabilir.
Cumartesi doğan çocuklar için
Deniz: Eh, psikanalizden bahsedip de ana rahminden ve okyanussal duygudan bahsetmemek olmaz. Hem de Mare Nostrum’a da bir selam yollamış olursunuz. Okyanussal duyguyu seyreltelim diyenler için Damla, Su gibi alternatifler, akışa ve değişime vurgu yapmak isteyenler içinse Nehir ve Irmak gibi seçenekler mevcut. Katı ve sıvı diyalektiğini dikkate alanlar içinse Ada opsiyonu var. Eh, daha da kozmolojik bir vurgu yakalamak isteyenlere ise Evren’i önerelim.
Heval: Sonuçta psikanaliz ya da psikoterapi de bir tür yoldaşlık değil mi? İki biyolojik cinsiyet için kullanılıyor olması da çocuğunuzun psişik biseksüalite imkanlarını destekleyecektir diye düşünüyoruz. Türkçe’de ısrarcıysanız Yoldaş, Dost, Arkadaş, Yaren gibi alternatiflerden de yararlanabilirsiniz.
Pazar doğan çocuklar için
Masal: İnsanlığın ortak bilinçdışı, çocukluğun yumuşak anıları – hepsi bu isimde gizli değil mi? Eğer ki insanın sanatsal kapasitesine vurgu yapmayı tercih ederseniz, Şiir ve Öykü, hatta Beste ve Melodi gibi alternatifler de düşünülebilir.
Mehmet: Psikanalistin anonimliği fikri ayrıca hoşunuza gidiyorsa neden olmasın? Hem de bir çınarın altında yatan şairimize de bir selam olur. Belki Lokman, Hekim gibi tercihlere yönelerek de, kimliği bilinmeyen şifacı vurgusunu ortaya koyabilirsiniz. Ya da, psikanalizin bir özgürleşme süreci olmasına atıfla Özgür’ü tercih edebilirsiniz.
Sigmund Freud’un doğum gününde doğan çocuklar için
Hem psikanalize bu kadar meraklısınız hem de çocuğunuz Doktor’un doğum gününde doğdu. Kaderinize boyun eğin: Yorum koyun adını. Çocuğunuza Türkiye müzik tarihinde özgün bir yeri olan bir grupla aynı ismi taşıma imkanı veriyor ve her türlü beşeri ilimin kalbinde yer alıyor. Bir taşla birkaç kuş vurmak mümkün.